foto4.jpgDruštvo defektologa Vojvodine je strukovna organizacija, osnovana još 1965. godine u sklopu Saveza društava defektologa Srbije, sa sedištem u Novom Sadu.

Društvo broji 520 registrovanih članova – defektologa svih šest sledećih usmerenja: oligofrenologa, logopeda, surdologa, tiflologa, somatopeda i specijalnih pedagoga.

Članovi Društva su većinom, ili su bili, zaposlenici vaspitno – obrazovnih i zdravstvenih ustanova te ustanova socijalne zaštite ali i drugih ustanova, organizacija i institucija.

Zbog specifičnosti usko-stručnih interesovanja Društvo organizaciono deluje po sekcijama i podsekcijama: oligofrenološka, surdološka, logopedska, somatopedska, tiflološka, sekcija prevencije i resocijalizacije, podsekcije za autizam, socijalnu zaštitu i reedukaciju prsihomotorike. Takodje, Društvo deluje preko svojih osnovnih organizacija i registrovanih lokalnih društava defektologa, prema teritorijalnom principu, što doprinosi efikasnosti rada. Sedišta osnovnih organizacija su bila Bačka Palanka, Bečej, Sremska Mitrovica, Subotica, Sombor, Zrenjanin, Vršac, Kikinda, Pančevo, i Novi Sad.

Promene u radu Društva upravo nastupaju, u skladu sa donetim Zakonom o udruženjima. Pripremljen je novi Statut i izvršiće se obavezna preregistracija udruženja.

Cilj rada Društva je razvoj i unapređenje defektološke teorije i prakse, naučno i stručno pružanje podrške i pomoći i unapređenje položaja dece i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Sedište Društva je u Novom Sadu, Bulevar oslobođenja br. 6-8.